Να μην ανεχτούμε τις αυταρχικές συμπεριφορές τής δημοτικής Αρχής


 Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης
Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής


Η παράταξή μας έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής, η οποία άλλα λέει και άλλα κάνει! Πολλές φορές στην πράξη βρίσκεται πιο πίσω ακόμη και από Δημοτικές Αρχές που πρόσκεινται στα μνημονιακά κόμματα, παλιά και νέα! Στις εργασιακές σχέσεις και στη χρησιμοποίηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας πράττει το ίδιο. Στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα υστερεί ακόμα και νεοφιλελεύθερων δημάρχων, αφού ζήτησε μόνο 14 θέσεις, όταν οι ανάγκες είναι πάνω από 50. Ακόμα και ο απηρχαιωμένος ΟΕΥ του Δήμου (2003) είχε κενές 35!

Αυτό γίνεται γιατί τα ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου «διοχετεύονται» για την κάλυψη και άλλων λειτουργικών αναγκών και δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου, αντί να προσλαμβάνεται το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, αλλά και να συντηρείται και να εκσυγχρονίζεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός του.

Πώς θα καλυφτούν οι καθημερινές ανάγκες της καθαριότητας; Η απάντηση είναι μέσα από συμβασιούχους και μάλιστα του ΟΑΕΔ που στα χαρτιά τους αποκαλούν «ωφελούμενους» και πληρώνονται πολύ κάτω από τις ΣΣΕ, χωρίς πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στη Δημοτική Επιχείρηση (ΚΕΔΗΚ) χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ενώ η Δημοτική Αρχή ικανοποιείται σε μια φραστική υποστήριξη των συμβασιούχων, που δεν εγκρίθηκαν οι συμβάσεις τους και κινδυνεύουν με απόλυση, χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση ότι θα αναλάβει την πολιτική της ευθύνη και δεν θα απολύσει κανέναν συμβασιούχο.

Στο ΚΕΠ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχή πίεση και εργασιακή απαξίωση, αφού η Δημοτική Αρχή φρόντισε για την υποστελέχωσή του, χωρίς να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργήθηκαν. Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠ αφήνονται στο έλεος της καθημερινότητας και δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι αφού η ουρά είναι συνεχής και η ένταση προφανής, ενώ οι εργαζόμενοι εκ των πραγμάτων, πολλές φορές αναγκάζονται να κάθονται και πέραν του ωραρίου εργασίας, χωρίς να αμείβονται γι’ αυτό.

Παράλληλα συνεχίζεται η πολιτική όλων των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών και έτσι αντί να πληρώνονται αρκετοί εργαζόμενοι για την υπερεργασία που παρέχουν, την παίρνουν σε ρεπό. Γνωρίζει υποθέτουμε η Δημοτική Αρχή ότι όποιος εργαζόμενος εργαστεί τις καθημερινές, μετά το ωράριο εργασίας, πρέπει να πληρώνεται και όχι να παίρνει ρεπό; Γνωρίζει επίσης αν κάποιος κληθεί κάποιος να εργαστεί τις Κυριακές και Αργίες πρέπει να αμειφτεί υπερωριακά και γνωρίζει υποθέτουμε ότι μόνο όποιος εργαστεί το Σάββατο παίρνει ρεπό την Δευτέρα ή εντός της εβδομάδας αν επικαλεστεί σοβαρή ανάγκη η υπηρεσία, για να μην καταστρατηγείται η πενθήμερη εργασία;

Και ενώ η Δημοτική Αρχή βολεύεται και κάνει τη δουλειά της χωρίς να πληρώνει εργαζόμενους, πολλοί δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό τους, γιατί συγκεντρώνονται πολλά. Το πρόβλημα αυτό το χρησιμοποιεί επιλεκτικά και εκβιαστικά και υποχρεώνει εργαζόμενους σε υποχρεωτικά ρεπό (πνευματικό κέντρο), για να υπάρχει χρόνος εργασίας κενός, που θα καλύπτεται από ελαστικά εργαζόμενους, πολιτικούς φίλους της Δημοτικής Αρχής!

Πρέπει επίσης άμεσα να καταβληθεί μέσα στο Δεκέμβρη το ανθυγιεινό επίδομα στους εργαζόμενους που εργάζονται κατά πλήρες ωράριο στα συνεργεία, αφού εκεί υπάρχει σταθμός μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους της υπηρεσίας πρασίνου, αφού στο Δήμο μας με τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους, αστικού και περιαστικού πράσινου, τα χιλιάδες δέντρα, τα παρτέρια, τις νησίδες, τα αλσήλια και τις πλατείες, οι εργαζόμενοι αυτοί ασχολούνται κατά πλήρες ωράριο με την κοπή και περιποίηση των δέντρων και του σκοπευτηρίου, καθώς και την καθαριότητα όλων αυτών των χώρων.

Επίσης πρέπει τώρα που συζητιέται ο προϋπολογισμός του Δήμου, να εγγραφούν πιστώσεις για την αναδρομική καταβολή τους, από την ημέρα ψήφισης των σχετικών νόμων.

Τελευταία όμως η Δημοτική Αρχή το «τερμάτισε»! Κάνει χρήση των πιο αντιδημοκρατικών άρθρων του Υπαλληλικού Κώδικα και ασκεί ασφυκτικές πιέσεις σε αρμόδιο διευθυντή να καλέσει σε απολογία εργαζόμενο/η για «το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης υποχρεωτικής εχεμύθειας και της άσκησης κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής…» με την αιτιολογία ότι η απολογία του εργαζόμενου δημοσιεύτηκε σε διαδικτυακό ιστότοπο, και κατόπιν αυτού ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου πήρε θέση υπέρ της υπαλλήλου και κατά της δημοτικής αρχής όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα.

Σχετικά με τις απολογίες δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι αντί να απολογηθεί η Δημοτική Αρχή που, ενώ καλεί εργαζόμενο/η σε απολογία, δεν απαντά, για τον αν ευθύνεται ή όχι ο/η υπάλληλος για όσα του/της καταμαρτυρούνται ή αν ισχύουν τα όσα καταγγέλλει, προχωρά και σε νέες κλήσεις απολογίας. Με την ευκαιρία: ποια είναι άραγε η τύχη της αναφοράς άλλης συναδέλφου για βιαιοπραγία σε βάρος της από ευνοούμενο και συνδικαλιστή της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ;

Αυτά όμως κύριοι της Δημοτικής Αρχής τα κάνετε γιατί έχετε μια πλειοψηφία στο σωματείο, πλήρως εργοδοτική που δεν σας ενοχλεί για τίποτα, αντίθετα συναποφασίζετε τη στάση σας και το πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που εμφανίζονται και απασχολούν τους εργαζόμενους.

Όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου μας να μην επιτρέψουμε τις αυταρχικές συμπεριφορές της Δημοτικής Αρχής και να αποδοκιμάσουμε όσους, αντί να βρίσκονται στο πλευρό των συναδέλφων, διαλέγουν να συμπλέουν με την εργοδοσία.

Δεκέμβρης 2017

 

You are here: Οι γειτονιες μας ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ Να μην ανεχτούμε τις αυταρχικές συμπεριφορές τής δημοτικής Αρχής