οικονομικά

ΣΥΡΙΖΑ: Και μετά την ήττα τι θα γίνει;


Του Σάκη Μουμτζή

Είναι πράγματι άχαρο να περιμένει κάποιος το βέβαιο τέλος του που θα επέλθει μετά από λίγες ημέρες. Αδρανής, μετρά τις ώρες, καθώς δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο. Σε αυτήν την κατάσταση του μελλοθανάτου βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις 26 Μαΐου. Μέχρι τότε η ηγετική του ομάδα και οι ψηφοφόροι του βαυκαλιζόταν με την ιδέα είτε μιας διαχειρίσιμης ήττας είτε με την ιδέα ακόμα και της νίκης.

Read more...

Σε ποιον θα λείψει το debate;


Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Αν κάτι μας έχει πραγματικά κουράσει σ’αυτή τη χώρα είναι η προσποίηση. Και κυρίως το να παριστάνουμε ότι ζούμε σε συνθήκες κανονικότητας και ομαλότητας ενώ η ομαλότητα εγκατέλειψε τη χώρα τον Ιούλιο του 2015 και έκτοτε οι περισσότεροι βιώνουν την καθημερινότητα  ως ένα εφιάλτη από τον οποίο δεν μπορούν να αποδράσουν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέχρι και σήμερα κάνει ό,τι μπορεί για να επικρατήσει ένα οργουελικό σκηνικό μετα-αλήθειας, με τις λέξεις να έχουν αλλάξει χρήσεις και ως εκ τούτου και νόημα προκειμένου να διαφύγει των ευθυνών της.

Read more...

Τα μοιραία εκλογικά ερωτήματα του κατακαλόκαιρου


Του Δημήτρη Καμπουράκη

Η σχέση ημών των νεοελλήνων με το καλοκαίρι μας, είναι μακρά και αδιατάραχτη. Ο απαστράπτων ήλιος πάνω απ’ τα κεφάλια μας, η νωχέλεια των υψηλών θερμοκρασιών, το καταγάλανο των θαλασσών μας, η ανεμελιά του πλατσουρίσματος στο κύμα, το οφθαλμόλουτρο πάνω στους λαδωμένους γλουτούς που πηγαινοέρχονται μπροστά μας και η αίσθηση της εσωτερικής ευμάρειας που συνοδεύει τα γεμάτα τραπέζια της υπαίθριας ταβέρνας, είναι καταγεγραμμένα στο συλλογικό μας DNA. Είναι απαράμιλλα και μη διαπραγματεύσιμα εθνικά πλεονεκτήματα. Κάθε απόπειρα αλλαγής αυτού του status ισοδυναμεί με έγκλημα καθοσιώσεως.

Read more...

Αλλάζουν τις διοικήσεις ΔΕΚΟ χωρίς διαγωνισμούς!


Του Γ. Παπαδόπουλου - Τετράδη

Η κυβέρνηση προχωράει σε αλλαγές στην κορυφή των Δημόσιων Επιχειρήσεων λίγες μέρες πριν τις εκλογές, μετά την παράταση της θητείας στους 29 διευθυντές των νοσοκομείων! Συγνώμη, αλλά, η δουλειά δεν μοιάζει καθαρή. Υποτίθεται ότι οι αλλαγές θα γίνουν σε συμφωνία με το Υπερταμείο, που ελέγχει τις ΔΕΚΟ. Πλάκα μας κάνετε; Τι έκανε το Υπερταμείο για τη ΔΕΗ που βουλιάζει, για τον ΟΑΣΘ, τη ΛΑΡΚΟ, το Μετρό, το ΟΑΚΑ, τα ΕΛΤΑ και τις άλλες δημόσιες πληγές; Ακούει τον Τσακαλώτο;

Read more...

Είναι χαμένη ψήφος η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ;

Του Θανάση Μαυρίδη

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν χαμένοι ψήφοι. Ο πολίτης επιλέγει το κόμμα της αρεσκείας του και αφού ανοίξουν οι κάλπες διαμορφώνεται πλέον ο νέος πολιτικός χάρτης. Αν η ψήφος σε μικρά κόμματα ήταν χαμένη, δεν θα υπήρχε λόγος αυτά να κατέβουν στις εκλογές. Δεν νομίζουμε ότι αυτό είναι το σωστό ερώτημα. Το σωστό είναι «γιατί να ψηφίσει κανείς ΠΑΣΟΚ»;

Η ίδια η Φώφη έδωσε την απάντησή της, επειδή οι έρευνες της δείχνουν αυτό το τεράστιο ερώτημα που έχει δημιουργηθεί στον μέσο ψηφοφόρο για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το δικό της ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Γεννηματά, λοιπόν, ζήτησε ο ελληνικός λαός να αναδείξει το ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι αυτή η πρόταση αποδεικνύει ότι η κυρία Γεννηματά είναι όντως κληρονόμος του παλαιού ΠΑΣΟΚ, του λεγόμενου και βαθέως ΠΑΣΟΚ, καθώς κατόρθωσε να πει πολλά πράγματα και ταυτόχρονα απολύτως τίποτα! Όπως ακριβώς συνέβαινε και με το ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησής του. Η διαφορά τού τότε με το τώρα είναι ότι τότε υπήρχε ακόμη πολύ λάδι στο καντήλι του λαϊκισμού, σε αντίθεση με το τώρα που η χώρα και ο λαός έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες προτάσεις και όχι από συνθήματα κενού περιεχομένου. Ή καλύτερα από συνθήματα που υποκρύπτουν σκοπιμότητες και συμφωνίες παρασκηνίου.

Read more...

You are here: Αρθρογραφια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ